Convent de Santa Clara

El monestir de Santa Clara fou fundat el 9 de setembre de 1352 per donar lloc a 13 monges clarisses quan es va donar l’Església de Santa Maria d’Almatà als franciscans.

La tradició relata que la imatge del Sant Crist va ser rescatada del Segre per les monges clarisses, convertint-se elles en les seves guardianes.

Amb la fundació, l´Església de Santa Maria d´Almatà va ser església conventual. En incrementar-se el culte al Sant Crist va canviar la tituladitat, va ser Santuari, i des del 9 de novembre del 2016 Basílica Menor del St. Crist de Balaguer.

El culte del Santuari canvia quan augmenta la devoció cap a la imatge del Sant Crist i atrau a tants peregrins i devots.

Història del Convent

La fundació del monestir de Santa Clara de Balaguer, de Germanes Pobres de Santa Clara (vulgo clarisses) va ser projecte del Comte Infant Jaume I d’Urgell, realitzat per la seva esposa la Comtessa Cecília de Cominges l’any 1351. Les seves tres fundadores procedien del Monestir de Corpus Domini de Nàpols: Margarida de Montcada neboda de la Reina Elisenda d’Aragó, Francisca de Gaieta i Margarita d’Urtano.

És l’únic dels monestirs medievals fundats a Lleida que, superant innombrables adversitats, ha entrat renovat al segle XXI. Dels primers anys data el fet que va donar origen a la Llegenda del Sant Crist de Balaguer, i va consagrar a les clarisses com a “les seves guardianes”.

Galeria d’imatges

La Botigueta del Convent

Són una veritable delícia!

La Botigueta del convent” de clarisses de Balaguer, va néixer per donar resposta a la demanda de molts dels visitants del santuari del Sant Crist, que desitjaven portar a casa pastes dolces elaborades per monges clarisses i en atenció a això, hem portat de les millors.

Pastes de les Germanes Clarises

Sabons Artesans

Clauers i porta-imatges

Polseres

Moscatell

Hidromel

La Comunitat de Religioses

A Balaguer podríem dir que l’Ordre de Santa Clara segueix “obstinadament viva”. Des del 1351 ha tingut tres fundacions. Nosaltres amb la mirada posada a la Dama Pobre li donem continuïtat i procurem actualitzar-la. Clara va trencar les barreres de classes, nosaltres volem testimoniar una harmoniosa convivència entre germanes de diversa nacionalitat, al nostre llogaret global.

Clara inicia la Via de la Bellesa per la contemplació; nosaltres procurem expressar la fe que sustenta la nostra existència en el llenguatge actual, que passa per la imatge i l’expressió corporal.

L’evangelista Joan anava recordant allò que Jesús, el Senyor, els deia: “Una mica i ja no em veureu, una altra mica i em tornareu a veure”…

Parlava d’una nova experiència, l’efusió de l’Esperit que ens il·lumina i enforteix. L’efusió de l’Amor ens permet experimentar la Presència divina.
Vine Esperit Sant! Alleluya. Alleluya.